Janaria

•       - Tradiziozko ezagutzak
  •       - Sukaldaritzako ezaguerak eta dietak
  •       - Arrantza
    Arbizu
    Jesus Mari Maiza Lacunza
    Labrit Patrimonio / Labrit Ondarea

JANARIA, BABARRUNA, TXITXIRIOAK, ZOPA, PATATA, PORRUA, GOSARIA, AFARIA, ARRAUTZA, URDAIA, BAZKARIA, ANTXOA, MAGRA TOMATEAREKIN, ARRAINA, LOINA, ARRANTZA, AMUARRAINA, OTARRAIN, AINGIRAK, Arakil, MUTRILLOA, IGANDEA, OILASKOA, ARROZA, PAELLA
Normalean, “alooya” (babarruna) eta txitxirioak jaten zituzten. Gauez, batez ere zopa edo patata porruarekin jaten zituzten. Gosarian, “arrontzen” bat (arrautza) eta urdaia jaten zituzten. Bazkaltzeko, “magra” (urdaiazpiko-xerra) tomatearekin jaten zen. Arraiari dagokionez, antxoa zen gehien bat jaten zena, baina loina ere izaten zen. Gaztetan, ibaian arrantza egiten zuten eta amuarrain eta otarrain asko egoten ziren. Aingirak ere harrapatzen zituzten, Arakil aldean asko egoten zirenak. “Mutrilloa” deiturikoa erabiltzen zuten harrapatzeko, horren barruan amua jarriz. Igandeetan, oilaskoa edota arroza edo paella jaten zuten. Leku askotan txitxirioak jaten ziren zerbait berezia bezala.